mandag den 8. august 2016

#152 - Ólavsøku

Ólavsøku er den færøske nationaldag, som falder d. 28.-29. juli. Til Òlavsøku fejrer man den norske konge, Olav den hellige, i Torshavn. Kong Olav blev kåret til helgen og betragtes vist desuden som den færøske skytshelgen. Han døde d. 29. juli 1030. Det er også d. 29. juli at lagtingets medlemmer, de højeste embedsmænd og præster går i procession fra Lagtinget til domkirken og tilbage. Lagmanden holder sin åbningstale og erklærer dermed Lagtinget for åbent. På den måde kan man sige, at Ólavsøku er en forening af politik og kristendom. Det lyder måske lidt helligt og stift, men det er det slet ikke, det er tydeligt festdage for færingerne.Den 28. juli lukker de fleste steder ned til frokost, så folk har mulighed for at deltage i festlighederne, ligesom alt er lukket d. 29. juli. Der er optog gennem Torshavn, hvor alle de lokale sportsklubber er repræsenteret. Alle tre Torshavns-fodboldklubber i den bedste række spiller alle på hjemmebane i anledning af festlighederne og afslutningen på årets kaproning er disse dage i Torshavn.
Og så er der altså fest. Sådan rigtig fest med boder i gaderne, tivoli på havnen og musik på pladserne. Det er helt vildt hyggeligt og alle steder er der god stemning. 


Der er jo ingen tvivl om, at den slags fest er sjovest, hvis man er færing og kender en masse mennesker. Vi var så heldige at blive inviteret hjem til den tekniske direktør for det færøske fodboldforbund, Pætur, da han synes, at vi skulle opleve Òlavsøku-stemning. Det minder mig egentlig lidt om nytårsaften, hvor nogle ligger hus til, og så tager man ellers rundt og besøger folk - spiser, drikker og hygger sig.

Pætur og hans kone Birgitta

Og så er jeg simpelthen nødt til at knytte en kommentar til de smukke nationaldragter. Der er forskellige farver, som man kan sammensætte dragten efter. Den bliver syet personligt til den enkelte og er noget, som de fleste samler til over en årrække - sølvknapperne på herrernes bukser og kvindernes bryst, kæden, brochen, spænderne på skoene. En nationaldragts samlede værdi ligger omkring de 25.000 kr. De to nationaldage er det påklædningen for langt størstedelen af færingerne, ung som gammel, og det til alting, ikke kun til festen om aftenen. Det ser SÅ fint ud og er altså også med til at skabe stemning. Det er i hvert fald første gang, at jeg har siddet på et stadion, hvor ikke kun størstedelen af tilskuerne, men også den ene træner, var så nydeligt klædt :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Tak for besøget